Eftersom jag är så dålig på att själva skriva ihop nåt så lånar jag från en tidning till

Om vi, mot all förmodan, skulle få en aldrig så liten vargstam på Åland hade vi snabbt en uppskruvad debatt om det.

FÖR EN VECKA sedan kunde vi rapportera om att en ensam varg setts i Jurmo. Till skillnad från tidigare år, när vargtips kommit, var bildbevisen och iakttagelserna den här gången trovärdiga. Eftersom vargen är ett djur som strövar långa sträckor så faller det sig naturligt att vinterns isvidder lockar vargen att välja vägen österut.

Om det är som man antyder, att den här vargen kommer från en flock som splittrats på grund av att ledarvargen skjutits, har den vargen inte så ljusa framtidsutsikter.

Just nu har vi ingen stark rovdjursdebatt på Åland men känt är att en del av jägare i all tysthet skjuter lodjur. Om vi, mot all förmodan, skulle få en aldrig så liten vargstam på Åland hade vi snabbt en uppskruvad debatt om det.

MÄNNISKANS ATTITYD till det vilda är komplicerad. Många väljer att se de stora rovdjuren som ett hot. De inkräktar på vår frihet att röra oss i skog och mark utan rädsla och rovdjuren konkurrerar om bytesdjuren.

Som med alla argument kan de vändas till sin motsats. Människan är ett större hot mot det vilda än tvärtom. Den moderna människan far runt på snöskoter och fyrhjulingar och skrämmer upp skogens stora och små djur. Med vilken rätt gör vi det? Måste inte människan också respektera naturens och djurens liv?

Rätten att röra sig i naturen har vi och vi har en trygg naturmiljö. Varken lo eller varg lurpassar på oss i granskogen, däremot får skogsströvare ta sig i akt när älgjakten pågår.

ETT AV ARGUMENTEN som rovdjurshatarna har är att vargen är ett hot mot husdjur som hund och katt. I teorin kan det vara så, men hundar ska inte släppas att springa lösa i skogen. Då kan de råka ut för andra faror än att vargen tar den. Det kan inte vara ett seriöst argument för att det är rätt att skjuta varg.

Man kan ju jämföra med hur många katter och hundar som dödas av trafiken varje år. Det är betydligt fler än de som blir tagna av rovdjur. Men inte ger det väl folk rätt att kräva att bilister ska skjutas?

Det är själva tänkesättet här som är fel. Att tro att människan har enväldig rätt att avgöra vilka djur eller växter som får finnas i naturen. Det visar på väldigt liten respekt för naturen som ekosystem om vi tror att utrotande av arter är någonting man gör utan att det påverkar framtiden.

SKÄLET TILL ATT vi ska acceptera varg och andra rovdjur är att de hör hemma i naturens ekosystem. Man kan inte ostraffat börja sortera bort arter man inte gillar, det blir ju rena rasismen – fast mot djuren.

Människan, djuren och alla växtarter har utvecklats under en mycket lång tid. De har sina platser i ekosystemet och lever i enlighet med det. Utom den moderna människan som är klåfingrig och vill fixa och manipulera för egna syften om det sedan handlar om egenintresse eller vinstintresse.

Det är hög tid att vi får en fördjupad diskussion om vilka rätttigheter vi har och tar gentemot naturen. Det behövs fler människor med perspektiv, som fårägaren på Jurmo som påpekade att fästingar är betydligt farligare än varg på grund av de sjukdomar de sprider.

Hört någon jägare som vill utrota fästing med argumentet farlighet?

I STÄLLET FÖR att mana fram den atavistiska rädslan för gråben, som ju har broderats ut genom generationer, borde man använda sig av det vi är så stolta över: rationellt och vetenskapligt tänkande.

Då kanske man skulle inse att björn, varg, älg och de djuren i skogen har sitt självklara existensberättigande som en del av ekosystemet. Dessutom borde man ställa frågan om inte människans expansiva livsstil, som tar mer och mer av naturen i bruk, är det största hotet mot en natur i balans.

Dessutom kan man tänka på att våra barnbarn troligen inte kommer att tacka generationen som förföljde och utrotade djur och gjorde deras natur fattig på upplevelser.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s